Schoonheidssalon Amersfoort

Je huid is superbelangrijk. Het is je grootste orgaan met vele essentiële functies. Je huid beschermt je lichaam. Ze is een verdedigingslinie tegen stoten en druk, schadelijke stoffen en bacteriën. Het orgaan regelt voor een groot deel je lichaamstemperatuur en de tastzin stelt je in staat om te voelen. De huid is ook een ademhalingsorgaan; twee procent van de zuurstofvoorziening van het lichaam gaat via de huid. De productie van talg vindt er plaats en dit vet houdt de huid soepel, zweetklieren zorgen voor de afscheiding van allerlei afvalstoffen uit je lichaam. Van de liter vocht die je per dag gemiddeld verliest, is tweederde deel zweet.

Je huid bestaat uit drie lagen

Schoonheidssalon Amersfoort: Opperhuid

Deze laag is vooral een beschermlaag, maar er liggen ook lymfevaten. haarfollikels. talg- en zweetklieren en zenuwvezels in. De opperhuid kun Je onderverdelen in een kiem- en een hoornlaag. De kiemlaag is het onderste gedeelte waar zich pigmentcellen bevinden en waar voortdurend nieuwe cellen gevormd worden. Vervolgens worden de nieuwe cellen naar boven geduwd. Wanneer ze hoog in de opperhuid komen te liggen, gaan ze dood. Daar, in de hoornlaag zijn ze nog steeds heel belangrijk. De dode cellen vormen namelijk een pantser dat moeilijk doordringbaar is voor ziekteverwekkers en uitdroging van de huid tegengaat. De dikte van de hoornlaag varieert. Op de voetzolen is deze bijvoorbeeld veel dikker dan bij de oogleden. De hoornlaag verliest constant cellen. Deze afgestoten dode cellen worden vervangen door nieuwe uit de kiemlaag. De huid doet ongeveer 28 dagen over dit vernieuwingsproces van kiemen tot afsterven.

Schoonheidssalon Amersfoort: Lederhuid

Deze laag bestaat uit bindweefsel dat lijkt op een gebundeld en elastisch net van vezels. De Iederhuid is soepel en bezit een groot weerstandsvermogen. Er zitten veel bloedvaatjes in die de huid voeden. zuurstof transporteren en de temperatuur reguleren. Zweetkliertjes bevinden zich ook in dit gedeelte van de huid. Die zijn eveneens belangrijk voor de warmteverhouding. Ze komen naar buiten, als poriën. Verder herbergt deze laag haarwortels. zenuwuiteinden. spiervezels. lymfevaten en talgkliertjes.

Schoonheidssalon Amersfoort: Onderhuid (of onderhuidsbindweefsel)

Deze bestaat uit los bindweefsel waarin vetcellen zijn opgeslagen. De onderhuid zorgt voor warmte-isolatie. vangt stoten en druk op van buitenaf en bevat een voedselreserve. Bijna twee derde van ons Iichaamsvet ligt in deze huidlaag opgeslagen.

Schoonheidssalon Amersfoort: Basiskennis Huidverzorging

Iedereen wil eigenlijk wel graag een gladde en frisse huid, zonder te veel oneffenheden en ouderdomskenmerken. Maar het verouderingsproces kan hooguit wat worden vertraagd met een goede verzorging. Belangr?k daarbij is overmatig zonlicht en roken te vermijden. De basis van een goede huidverzorging ligt verder in het goed reinigen van de huid. Omdat ie huid vooral 's nachts tijdens de slaap herstelwerk verricht, is het belangr?k dat dan je huid schoon is. Vreemd genoeg kan zeep een verkeerde uitwerking hebben op je huid na het wassen. Dit heeft te maken met de zuurgraad van de huid. Deze zuurgraad beschermt de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf zoals v?andelijk gezonde bacteriën. Virussen en schimmels. Gewone zeep is niet zuur. maar juist het tegenovergestelde: alkalisch. Daardoor kan zeep de beschermlaag van de huid, de zuurmantel. aantasten. Dat maakt de huid kwetsbaarder. Als je een (over)gevoelige huid hebt. kunnen huidproblemen ontstaan zoals acne. geïrriteerde huidproblemen. een vette huid. jeuk en eczeem. Voor de dagelijkse wasbeurt kun je beter een zeep gebruiken die dezelfde zuurgraad heeft als de huid. De zuurgraad wordt aangeduid door de letters pH. De huid heeft een pH-waarde van 5.5. Het is dus veilig om een zeep te nemen met dezelfde pH-waarde zodat het beschermende zuurlaagje van de huid intact blijft. De huid moet schoon Zijn zodat de afvoerkanaaltjes van zweet- en talgkliertjes open zijn en de huid haar werk goed kan doen. Je kunt de poriën in je gezicht openen met een stoombad. Ga hiervoor tien minuten zitten met een handdoek over het hoofd. boven een kom met heet water. Je kunt er kamille of basilicumblaadjes in doen. Of drenk een handdoek in warme kamillethee die je op je gezicht laat afkoelen. Doe dit voor je naar bed gaat zodat de huid 's nachts kan rusten en voldoende zuurstof kan opnemen. Als je je huid een intensieve reinigingsbeurt geeft. bijvoorbeeld met een reinigend masker. kun je voor het beste resultaat ook de poriën openen en de opperhuid wat verweken met stoom.